30 qershor 2009

E zëshme dhe krenare: vuvuzela

Me siguri se kurrë nuk keni dëgjuar për vuvuzelën para Kupës së Konfederatave në Afrikën e Jugut. Dhe ndoshta nuk dëshironi të dëgjoni për të përsëri. Nëse ende nuk e keni të qartë për çka bëhet fjalë, vuvuzela është një instrument frymor, i cili prodhon tinguj të zhurmshëm si një zë i çjerrë apo si zë i një elefanti. Dhe, nëse keni menduar se keni dëgjuar mjaft prej saj, e keni gabim. Kjo trombë është mjet i rëndësisë së veçantë për tifozët e Afrikës së Jugut më tepër se veshja në ngjyrat kombëtare apo ngjyrosja e fytyrës. Nëse 40 mijë tifozët e pranishëm në një stadium i fryjnë vuvuzelës në zërin e saj të plotë, atëherë do të duket sikur keni një bletë të nervozuar në veshin tuaj, apo siç kishte shkruar një e përditshme, një elefant të shqetësuar. Është zë ndaj të cilit duhet të adaptoheni dhe kjo është ajo që duhet të bëjnë të gjithë ata që planifikojnë të udhëtojnë në Kampionatin botëror të vitit të ardhshëm që zhvillohet në Afrikën e Jugut. Duhet të jeni të përgatitur, sepse askush në Afrikën e Jugut nuk do t’ju llogarisë për tifoz nëse shfaqeni në stadium pa një të tillë. Derisa tifozët evropianë këndojnë, brohorasin dhe valojnë flamuj, afrikanojugorët i fyejnë vuvuzelës dhe mundohen të bëjnë sa më tepër zhurmë që është e mundshme. Por, kjo ka lënduar ndjeshmërinë e dikujt, që sugjerojnë se përdorimi i këtij instrumenti duhet të lejohet vetëm gjatë ndeshjeve të Afrikës së Jugut. Mesfushori i Spanjës, Xabi Alonso është vetëm njëri prej yjeve që ka kritikuar instrumentin.“Mendoj se duhet të ndalohet. Jemi mësuar të dëgjojmë këngë dhe brohoritma dhe jo zhurmën e kësaj trombe që nuk ju lejon të përqendroheni dhe është e padurueshme”, tha ai. Ndërsa, selektori i Holandës, Bert Van Marëijk, i cili ishte në Afrikën e Jugut gjatë Kupës së Konfederatave, po ashtu është shprehur kundër saj. “Në shtëpi nga televizioni është e mërzitshme, por në stadium ju mësoheni me të, por prapë nuk është e këndshme”, tha ai. Por, presidenti i FIFA-s, Sepp Blatter ka dhënë bekimin e tij, duke kritikuar ata që janë shprehur kundër saj dhe theksoi se Afrika ka të bëjë me vallëzimin dhe muzikën, andaj ndalimi i përdorimit të instrumentit do të ishte diskriminim. “Ne e kemi sjellë Kampionatin botëror në Afrikë, ku atmosfera dhe kultura është ndryshe. Çfarë mesazhi do të dërgonim nëse u themi: ‘Do të dënojmë përdorimin e instrumentit, me të cilin ju shprehni gëzimin tuaj’? Ky do të ishte diskriminim, i thjeshtë dhe i pastër. Gjithmonë kam thënë se kur të shkojmë në Afrikën e Jugut, do të jetë Afrikë. Nuk është Evropë Perëndimore”, ka thënë Blatter. Vuvuzela është ‘kualifikuar’ për Kampionatin botëror, andaj na pret një garë e zhurmshme.