28 dhjetor 2008

Fluturon, fluturon Amauri

Fluturon, fluturon Amauri. Është ai hero i goditjeve me kokë për vitin 2008. Për më tepër, sulmuesi brazilian ka realizuar 9 gola me kokë këtë sezon. Pas tij renditet dyshja italiane, Pippo Inzaghi dhe i rilinduri Alberto Gilardino, të cilët këtë vit shënuan nga 5 gola me kokë.
Ndërsa, janë tre futbollistë që këtë vit realizuan nga 4 gola me kokë, Jeda, Pato e Panucci, kurse 8 futbollistë kanë shënuar nga 3 gola me kokë, ndër ta edhe juventini tjetër, mbrojtësi Chiellini. Vlen të përmendet se 5 nga 9 golat e shënuar me kokë Amauri i ka realizuar në fanellën e Juventusit, derisa katër të tjerë i kishte arritur sa luante te Palermo.
Me Bianconerët ai kishte shënuar menjëherë me kokë ndaj Catanias, kurse viktimat e tjera ishin edhe Genoa, Lecce, Milan e Atalanta. Fakti se Amauri ishte goditësi më i mirë i topit me kokë në vitin e tij më të suksesshëm, nuk duhet ta habisë askë, duke marrë parasysh se armë e brazilianit nuk është vetëm gjatësia, por është mënyra se si arrin ta perceptojë pozitën para se të hidhet në ajër për ta goditur topin me kokë.
Amauri konsiderohet si specialist i madh i goditjeve me kokë dhe pasardhës i denjë i futbollistëve që e kishin karakteristikë gjuajtjen me kokë si Roberto Bettega, Gigi Riva e Gianni Bui në vitet shtatëdhjetë, Spillo Altobelli, Mark Hateley, Francesco Graziani e Franco Vannini në vitet tetëdhjetë dhe në fund, në vitet nëntëdhjetë, Andrea Silenzi, Fabrizio Ravanelli e Bobo Vieri.